У Києві відбулася акція «Сланцевим чорнобилям – ні!»

19 жовтня в Києві під стінами Кабінету Міністрів відбулася акція, приурочена до всесвітнього дня боротьби із фрекінгом. Природозахисна ініціатива «Вільна Земля» разом з іншими активістами вимагала зупинити розробку та заборонити видобуток сланцевого газу в Україні.

Природозахисники і всі небайдужі висловили своє обурення щодо початку розробки видобутку сланцевого газу в Україні. На їхню думку, видобуток газу методом фрекінгу є шкідливим та дуже небезпечним для довкілля. Вони наголосили, що, окрім екологічної проблеми, місце має також і соціально-економічна. На акції звучали лозунги «Свободу природі, свободу народам!», «Бариги, удушіться вашим газом!», «Сланцевим чорнобилям — ні!».

Global FrackdownБільше 25 країн приєдналося 19 жовтня до всесвітньої акції за заборону фрекінгу Global Frackdown. В Україні заклик відмовитись від небезпечного і згубного для клімату видобутку сланцевого газу підтримали в Києві, Харкові, Донецьку і Керчі.

Всесвітня акція Global Frackdown проходить вже вдруге. Жителі країн, в котрих видобувають чи планують видобувати сланцевий газ методом гідравлічного розриву пластів, виступають за повну заборону цього методу на користь чистих та відновлюваних енергетичних альтернатив.

Зовсім нещодавно перемогу здобув анти-фрекінговий рух Франції – у країні введено повну заборону на використання фрекінгу. В той же час, незважаючи на протистояння промислових кіл, Європейський парламент зобов’язав компанії проводити оцінку впливу на довкілля перед тим, як починати буріння свердловин. А у Литві компанія Шелл відмовилась від намірів добувати сланцевий газ вже після того, як виграла тендер, посилаючись на занадто суворе регулювання зі сторони держави. Раніше, Екзон Мобайл, Талісман та Марафон відкликали свої плани з видобутку в Польші, також звинувачуючи національне законодавство. На сьогодні видобуток сланцевого газу знаходиться під повною чи частковою забороною у багатьох містах і штатах США, містах і країнах Європи.

Підтримати акції онлайн можна, підписавши петицію за заборону фрекінгу та розповсюдивши інформацію в соціальних мережах.

Global Frackdown є однією з всесвітніх акцій проти брудної енергетики, котрі проходять 11 жовтня — 11 листопада 2013 в рамках глобальної кампанії ‘Reclaim Power‘.

Довідка: фрекінг, тобто гідравлічний розрив пластів – метод, що використовують для видобутку сланцевого газу. Під потужним тиском на глибину до п’яти кілометрів під землю закачується рідина, що містить близько 600 хімічних речовин. Вона дозволяє вивільнити із тріщин газ. Ця рідина потрапляє до ґрунтових вод і призводить до появи і розвитку онкологічних захворювань. А сам процес видобутку знищує великі площі природних територій.

В Україні вже йде підготовка до видобування сланцевого газу методом фрекінгу на Донеччині та Харьківщині. Також вже є перші скарги на зниження якості води в цих областях. Місцеві жителі впевнені, що виною цьому є видобуток сланцевого газу.

Контакти: (044) 383-27-41;

(093) 149-51-52 (Оля).

Leave a Comment

Filed under Uncategorized, Новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.