У 16 містах світу пройшли акції на підтримку кримського політв’язня Олександра Кольченка

Russian

free-kolchenkoУ першій половині квітня в світі пройшла міжнародна кампанія на підтримку кримського антифашиста і громадського активіста Олександра Кольченка, який разом з кінорежисером Олегом Сенцовим утримується в московському СІЗО за підозрою в тероризмі. Про це повідомляє ініціативна група «Комітет солідарності».

Ініціатором Єдиного тижня дій на підтримку Олександра Кольченка виступила московська організація «Анархістський чорний хрест».

«Ми хочемо показати, що питання Криму – це не внутрішня проблема України і Росії.

Історія з Кримом і Кольченком цікавить європейське співтовариство, для якого важлива українська і російська проблематика. Ми будемо, як і раніше, демонструвати, що беззаконня російської влади не минеться просто так», – заявила активістка АЧК-Москва Ольга Мирясова.

Акції солідарності з кримчанином в різних форматах пройшли в 16 містах з 8 країн світу. Негайно звільнити Кольченка зажадали жителі Парижа, Бремена, Санкт-Петербурга, Біарріца, Мінська, Тель-Авіва, Харкова, Львова, Тюмені, Солонік, Страсбурга, Марсж6еля, Кривого Рогу, Варшави, Лондона та Києва.

«Комітет солідарності» заявляє, що має намір продовжувати міжнародну кампанію солідарності з Олександром Кольченком та Олегом Сенцовим, і закликає жителів України до неї приєднуватися.

 

Фото акцій з різних міст світу ви можете знайти тут.

 

Контакти учасників «Комітету солідарності»:

+38 (050) 3348780 – Максим Буткевич

+38 (063) 2801893 – Олександра Романцова.

 

Довідка:

Олександр Кольченко – кримський антифашист і громадський активіст. З 2007 року – активний учасник антифашистського руху. Брав участь у багатьох акціях і громадських кампаніях на захист довкілля та прав найманих працівників.

Коли російські війська почали захоплення адміністративних будівель у Криму, Олександр почав брати участь у мирних протестах проти військового вторгнення Росії: ходив на мітинги, чергував біля українських військових частин.

16 травня 2014 р. Олександр був схоплений представниками російських спецслужб 16 травня в центрі Сімферополя, коли він йшов вулицею разом зі своїми друзями. Приблизно 20 травня його, Олега Сенцова і ще двох затриманих етапували до СІЗО «Лефортово» м. Москви. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані є «членами диверсійно-терористичної групи (ДТГ) «Правого сектора»». За версією слідства, основною метою діяльності групи, до якої входили Сенцов і Кольченко, було вчинення диверсійно-терористичних актів у містах Сімферополь, Ялта та Севастополь, а в подальшому – знищення низки об’єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач. Олег Сенцов і Олександр Кольченко вважають звинувачення абсурдними і політично мотивованими.

 

Ініціативна група «Комітет солідарності» – київське об’єднання активістів / ок, які надають допомогу політичним в’язням Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, які утримуються в СІЗО «Лефортово» м Москва. Створена в травні 2014 року. До складу «Комітету солідарності» входять представники і представниці ініціатив та організацій: «Схід SOS», Центр громадянських свобод, громадянська ініціатива «Євромайдан SOS», Центр «Соціальна Дія” / Проект «Без Кордонів», кримський правозахисний центр «Дія», Український Гельсінська спілка з прав людини, Кримська польова місія з прав людини та ін.

 

Посилання:

 

Паблік «Комітету солідарності» в Facebook.

Інформація про Олександра Кольченка в «Вікіпедії».

 

Інтерв’ю з Кольченком.

Leave a Comment

Filed under Медіа-огляд

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.