Київський зоопарк виживає зоозахисників

Відома зоозахисниця, голова Спілки вільних журналістів «Природа над усе» Анжеліка Комарова більше не працює в Київському зоопарку.
23 червня 2014 за наказом генерального директора Є. Кирилюка її було звільнено з посади начальника відділу по зв’язках із громадськістю за угодою сторін.
Ще раніше стало відомо, що керівництво зоопарку з 1 серпня 2014 року скорочує два відділи: по зв’язках із громадськістю (очолюваний А. Комаровою) та науково-просвітницький (очолюваний С. Григор’євим). Прикметно, що керівництво поквапилося звільнити Комарову на місяць раніше. Фактично, це примусове звільнення є завершенням тривалого тиску на зоозахисницю, яка відважилася відкрито говорити про стан справ у зоопарку, незважаючи на утиски свободи слова в установі.
На своїй сторінці у Фейсбуці Анжеліка написала: “Слово «звільнення» споріднене зі словом «воля». Звісно, я тепер матиму проблеми з пошуком роботи, однак мене переповнює радість – я отримала волю! Адже в зоопарку я, подібно заґратованим тваринам, гостро відчувала почуття неволі. На мою думку, усі люди, що працюють у цій комунальній установі, є невільниками: прості люди працюють тут заради жалюгідного заробітку, частина адмінперсоналу йде на компроміси з совістю заради завищених премій, а деякі – заради мілких оборудків та можливості виносити крадене. А верхівка зоопарку є заручником своєї залежності від своїх незаконних прибутків, від корупційних схем, від своєї власної жадібності.
Восени 2010 року я прийшла працювати в зоопарк не зовсім за власним бажанням, а як мобілізований солдат армії зоозахисту. Я прагнула допомогти тваринам, намагалась змінити політику спілкування зоопарку зі ЗМІ, з громадськістю заради розвитку зоопарку. Разом із невеликим гуртом колег ми робили в цьому напрямку все, що могли. На жаль, поки що в суспільстві ще не визріли сили, які б цілковито подолали корупцію. На даний момент ми програли. Але усе лише розпочинається: в Україні визріла нова спільнота людей, які не терплять брехні, підлоти, яким обридла система казнокрадства, відкатів та хабарництва. Сьогодні йде процес побудови громадянського суспільства, формується нова міська влада, вилітають із зручних крісел задниці багатьох чиновників зі структури КМДА і Кирилюк зі своїми приспішниками не може бути винятком із нових правил життя.
Я та мої однодумці залишаємо за собою статус громадських спостерігачів та волонтерів Київського зоопарку. За нами стоїть слоник Хорас, горила Тоні та багато інших в’язнів зоопарку. Окрім того, ми й надалі будемо опікувати вільних котів Київського зоопарку. Моє звільнення не означає відсторонення від справи захисту цих тварин».
Останні резонансні публікації А. Комарової про стан справ у зоопарку:

Київський зоопарк. Ситуація накаляється.
Керівники Київського зоопарку водять за ніс журналістів, чиновників КМДА і самих себе.

Leave a Comment

Filed under Uncategorized, Новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.